Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

χαρακτική και τυπώματα

 η χαρακτική είναι η τέχνη της χάραξης με ειδικά εργαλεία πάνω σε μια επιφάνεια και η εκτύπωση της εικόνας αυτής με μελάνι πάνω σε χαρτί!η χαρακτική λοιπόν δίνει την δυνατότητα να αναπαραχθεί το ίδιο έργο σε αρκετά αντίτυπα.υπάρχουν πολλές τεχνικές χαρακτικής..η ξυλογραφία,η χαλκογραφία,η λιθογραφία,το λινόλεουμ...

οι μαθητές της κόκκινης ξυλομπογιάς λοιπόν ασχολήθηκαν αυτή τη φορά με τη χαρακτική χρησιμοποιώντας σαν επιφάνεια χάραξης το λινόλεουμ(υλικό που μπορούμε εύκολα να βρούμε σε καταστήματα με είδη σχεδίου) και με αφρώδη φύλλα (υλικό πολύ πιο φτηνό βεβαίως το οποίο μπορούμε να βρούμε πλέον παντού!)
για το λινόλεουμ απαιτούνται εργαλεία χαρακτικής ενώ για τα αφρώδη φύλλα ένα χαλασμενο στυλό είναι αρκετό!
 σε αυτή  την ανάρτηση θα ασχοληθούμε με την χάραξη σε αφρώδες υλικό που είναι και η πιο εύκολη διαδικασία την οποία όλοι μπορούμε να κάνουμε στο εργαστήρι παρόλ΄αυτά η ενασχόληση με την χαρακτική έχει πολύ "κουζίνα" και καλό θα ήταν όλα τα υλικά και η διαδικασία να είναι καλά προετοιμασμένη απο πριν!




χαράσουμε πάνω στο αφρώδες φύλλο το σχέδιό μας

χρώματίζουμε ένα χαρτί ακουαρέλας(το χαρτί μπορεί να παραμεινει λευκό)

με μια σπάτουλα μελανώνουμε την επιφάνεια μαε

τοποθετούμε ανάποδα την επιφάνεια πάνω στο χαρτί

ασκούμε σε όλη την επιφάνεια πίεση με τα χέρια ή κάτι κυλινδρικό

αφαιρούμε προσεκτικά το αφρώδες φύλλο

το τύπωμα και τελικό αποτέλεσμα











φυσικά υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες τις οποίες είναι πολύ δύσκολο να αναφέρουμε στην ανάρτηση γιατί θα γίνει λίγο κουραστική,όποιος όμως αισθάνεται αρκετά γενναίος για να το δοκιμάσει με τους μαθητές του μπορεί να στείλει μύνημα στη κόκκινη ξυλομπογιά και να σας δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες για την διαδικασία και τα υλικά!!!

2 σχόλια:

  1. αλλο ενα φανταστικο προτζεκτ.....μπραβο στα παιδακια αλλα κ τις δασκαλες....σε παρακαλω βαλε διπλα κ αλλα ιστολογια για να παιρνετε κ οι δασκαλες καμια ιδεα απ τις μαμαδες!!!!!!! χαχχαχαα......σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...